Tanıtım

Bölüm Hakkında Genel Bilgiler

Bölüm Web Sayfası: https://cek.karatekin.edu.tr/

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmektedir.

Bölümümüzde 2 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 1 Araştırma Görevlisi olmak üzere 7 akademik personel görev yapmaktadır.

Bölüm olarak esas amacımız, öğrencilerimizin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında bilgi sahibi olmaları ve kendilerini geliştirmeleri için sürekli değişen küresel ve ulusal koşullara uyum sağlamalarını kolaylaştırmaktır.

 

Mezuniyet

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü öğrencileri lisans eğitimi sürecinde 240 (başarılı) AKTS’yi tamamladıkları, bölümün tüm zorunlu derslerini ve seçmeli ders havuzundaki seçmeli derslerden seçtikleri dersleri başardıkları takdirde mezun olabilmektedirler. Öğrencilerin diplomasında Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Mezunu ibaresi yer almaktadır. 

 

İstihdam

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunlarının istihdam olanakları geniştir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunları, kamu sektörünün ve özel sektörün birçok alanında çalışma imkânına sahiptir. Bölüm mezunları başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere bağlı kuruluşlarda görev yapmaktadır. Bölüm mezunlarının Bakanlıkların il müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İş ve Sosyal Güvenlik Teftiş Kurulu Başkanlıkları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile Devlet Planlama Teşkilatı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Üniversiteler gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında müfettiş, denetçi, danışman, uzman personel ve araştırma görevlisi olarak istihdam edilmesi mümkündür. Mezunlar, sendikaların çeşitli kademelerinde uzman ve üst düzey yönetici olarak çalışabilmekte ve işçi veya işveren sendikalarında, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri uzmanı, sendika uzmanı unvanı ile iş piyasası, iş mevzuatı, toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yapmakta, toplu görüşmeler için teklifler geliştirmektedir Ayrıca mezunların ücret politikaları, bireysel ve toplu iş hukuku ile sosyal güvenlik hukuku konularında aldıkları detaylı dersler ile ilişkili olarak uzmanlar olarak çalışması mümkündür.  Mezunlarımız Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet yürüten Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve diğer uluslararası kuruluşlarda görev alabilmektedir. Mezunlarımız İİBF içerisinde yer alan diğer bölüm mezunlarının çalışabileceği alanlarda da çalışabilmektedir.  Bölüm mezunları, özel sektörde İnsan Kaynakları departmanlarında İnsan Kaynakları Uzmanı olarak ve bankacılık ve finans sektöründe farklı görevlerde   istihdam edilebilmektedirler. 

 

İstihdam edilmeyi kolaylaştıracak önemli sınavlar bilgisi

Kamu kurumlarında istihdam edilmek için, Öncelikle kamu personel alımlarında dikkate alınan KPSSB veya KPSSA grubu sınavlarından başarılı olmak gerekmektedir. KPSSB grubundan alınan puanla doğrudan atama yapılmaktadır. Ancak KPSSA gurubundan alınan puanla atama bekleyenler, kurumun belirlediği puanı almalı ve kurumlar tarafından belirlenen kurum içi sınavlarda da başarılı olmalıdır.  Üniversitelerde akademik personel olarak çalışmak isteyenler için ALES, YDS ya da YDS muadili olabilen dil sınavlarından birinden başarılı olmak gerekmektedir.  Bunların dışında bankaların personel alımında belirlediği sınavlar bulunmaktadır.  Özel sektörde çalışmak isteyenler için özel sektörün belirlediği kriterlere uygun olmak gerekmektedir.

 

Etkinlikler

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümüne kayıt yaptırmış her öğrencinin müfredat ile ilişkili olmayan sosyal etkinliklere katılma hakkı bulunmaktadır. Çankırı Karatekin Üniversitesinde öğrencilere yönelik oluşturulan sempozyumlar, kongreler, konferanslar, paneller, söyleşiler, belgesel ve film gösterileri, araştırma ve teknik geziler, sosyal sorumluluk projeleri bulunmaktadır. Bilgi sahibi olmak için Üniversite duyurularını ve Kariyer Merkezinin duyurularını takip edebilirsiniz.  

 

Öğrenim Ücreti

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlardan lisans eğitimi için harç ücreti alınmamaktadır. (Yabancı uyruklu öğrenciler hariç)

 

Eğitim

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünün lisans eğitimi 4 yıl ve sekiz yarıyıldır. Bölümün ikinci öğretimi bulunmamaktadır. Lisans eğitiminin ilk yılında tercihe bağlı olarak yabancı dil hazırlık eğitimi verilmektedir.   Bölümün lisans ders içeriklerine erişmek için Bologna bilgi sistemini https://bbs.karatekin.edu.tr/bolumDetay.aspx?bkod=07&fkod=05  kontrol edebilirsiniz.   Bölüm dersleri, İİBF içerisindeki dersliklerde ve gerekli olan durumlarda  İİBF içerisindeki bilgisayar laboratuvarlarında gerçekleştirilmektedir.

 

STAJ

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencileri için zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır. Ancak isteğe bağlı, gönüllü olarak staj yapmak isteyen öğrenciler istihdam edilebilecekleri alanlarda staj yapabilirler. Başvuru için gerekli bilgiler için bölüm sekreterliği ile irtibata geçilmelidir.

 

 

Ulaşım

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Çankırı il merkezinde Fatih Mahallesi Uluyazı Kampüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer almaktadır.  Uluyazı kampüsüne ulaşım Çankırı Belediyesinin toplu taşıma araçları ile düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Şehir merkezinden ve öğrenci yurtlarından kampüse doğrudan ulaşılabilmektedir.

 

Yurt İmkânları

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencileri Çankırı Merkezde bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda konaklayabilirler.  Ayrıca otel veya özel yurtlarda mevcuttur. Otel ve özel yurtlar hakkında https://sks.karatekin.edu.tr/tr/otel-ve-ozel-yurtlar-17080-sayfasi.karatekin  linkiyle bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kredi Yurtlar Kurumuna ait Kız-Erkek Yurtları;

  • Çankırı KYK Kız Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Sabiha Anne KYK Kız Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Hacı Murat Veli KYK Erkek Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Emir Karatekin KYK Erkek Öğrenci Yurdu (Bilgi)

 

Spor

Öğrenciler, beden ve ruh sağlıklarını korumak, sosyalleşmek ve kaliteli zaman geçirmek için spor imkanlarından da yararlanabilir.   Daha fazla bilgi için https://sks.karatekin.edu.tr/tr/hakkimizda-- hizmetlerimiz-5536-sayfasi.karatekinhttps://www.karatekin.edu.tr/tr/spor-alanlari-416-sayfasi-karatekin

 

Burs

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencileri lisans eğitimine başladıkları dönem Kredi Yurtlar Kurumunun sağladığı burs ve kredilere başvuru yapabilirler. Ayrıca ikametgâhlarının bulunduğu belediyelerden, meslek odalarından ve diğer burs veren kamu kurumlarından ve özel kurumlardan burs desteği alabilirler.

 

Kısmi Zamanlı Çalışma

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümüne kayıt yaptıran öğrenciler eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren üniversitemizin farklı birimlerinde kısmi zamanlı çalışmak için başvuruda bulunabilmektedir. Kısmi zamanlı çalışma ücreti ve koşulları için Sağlık, Spor ve Kültür Daire Başkanlığı tarafından her dönem başında web sayfasında ilan edilmektedir.