FİKİR YARIŞMASI

SOSYALFEST FİKİR YARIŞMASI

Kıymetli öğrencilerimiz, 

Sizleri toplumsal sorunlara karşı duyarlı hale getirmek, sosyal gelişiminize katkı sunmak amacıyla SOSYALFEST adında bir fikir yarışması düzenlenmektedir. 

Öğrencilerin gördükleri toplumsal bir sorunu ve bu sorunu çözmek için kurguladıkları sisteme ilişkin fikirlerini izah etmek suretiyle katılacakları yarışmada, nihai inceleme sonucunda dereceye girenlere;

25.000 Türk lirası (yarışma birincisi)

15.000 Türk lirası (yarışma ikincisi)

10.000 Türk lirası (yarışma üçüncüsü) şeklinde ödüller verilecektir.

 

Öğrencilerimizin sosyal bir soruna ve ilgili sorunun çözülmesi için tasarlanacak sisteme ilişkin fikirlerinin (toplumsal bir model tasarımlarının) izah edilmesi için belirlenmiş bir format, sayfa sınırı yoktur. Öğrenciler fikirlerini, istedikleri şekilde ve sayfada (yarım sayfa, bir sayfa, iki sayfa…) metne dönüştürebileceklerdir. Ayrıca ister bireysel ister grup halinde katılım sağlayabileceklerdir.

 

Yarışma konuları aşağıdaki gibi olup detaylara (https://www.sosyalfest.org/) adresinden ulaşabilirsiniz. Başvuru son tarihi 2 Şubattır.

  • Türkiye Yüzyılı Vizyonu Sosyal Model Tasarım Yarışması Teması
  • Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması Teması
  • Şiddetin Azaltılması Sosyal Model Tasarım Yarışması
  • Ekolojik Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması
  • İktisadi Kalkınma Sosyal Model Tasarım Yarışması

 

Bu husustaki fikirlerinizi geliştirip kısa ve anlaşılır bir şekilde metne dönüştürüp yarışmaya katılmanız, bizi gururlandıracaktır. 

 

Toplumsal bir sorunu çözmek için kurguladığınız fikir yani SOSYAL MODEL kavramına ilişkin açıklama ve örnekler aşağıdaki gibidir.

Sosyal model herhangi bir konuda bir sistem oluşturacak şekilde ortaya konulan tasarımdır.

Sosyal model tasarım yarışması ile sorun olan veya geliştirilmesi gereken bir konuda, sorunu çözen, sistemi geliştiren ya da yapıyı değiştiren yenilikçi bir tasarım oluşturulması bekleniyor. Sosyal model tasarım yarışması ile ortaya konulan sosyal modelin, sosyal bir sistemi geliştirecek bir tasarım olması gerekiyor.

Sosyal model, birey ve toplum ilişkilerini geliştirecek ve sorunlara çözüm önerisi getirebilecek bir çerçevede tasarlanmalıdır.

Örneğin; TEKNOFEST, e-Devlet, Kızılay’ın Gönüllülük modeli, İzcilik, AFAD’ın Gönüllülük modeli, Evlilik Okulu, Aile Okulu, Ana-Baba Okulu, Sıfır Atık, Sevgi Evleri, Yaşlı Destek Programı (YADES), devre mülk, Airbnb, eğitim modelleri, uzaktan çalışma modelleri, Çıraklık Eğitimi gibi okul modelleri, askıda ekmek, yardım sandıkları, bankacılık modelleri, sigorta modelleri, Toplum Yararına Programlar (TYP), Ulusal Staj Programı (USP), politika kurulları, TİKA, düşünce kuruluşları, UBER, özelleştirilmiş veya genel e-ticaret siteleri, Sahibinden.com, Yemeksepeti, obilet.com, Getir, BlaBlaCar, sosyal medya mecraları, hobi bahçesi, Tarımköy projesi olmak üzere dernekler, vakıflar, sendikalar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları sosyal modelleri içermektedir. 

Yayınlanma Tarihi: 02 Ocak 2024 Salı
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2024 Salı