ÇAKÜ’den Bişkek Türk Büyükelçiliği, TİKA ve Maarif Eğitim Kompleksine ziyaret
Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi ve beraberindeki heyet; Bişkek Türk Büyükelçiliği, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Maarif Eğitim Kompleksi`ni ziyaret etti.
Ziyaretin ilk durağı Bişkek Türk Büyükelçiliği oldu. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler hakkında bilgi alınan görüşmede Rektörümüz, Bişkek’te eğitim diplomasisi adına yapılabilecek her türlü projede yer almaya hazır olduklarını bildirdi.
Büyükelçi Ahmet Sadık Doğan ise ziyaretten çok memnun olduklarını dile getirerek Kırgız öğrencilerin Çankırı’da eğitim almaları için destek sağlayacaklarını ifade etti. Büyükelçi Ahmet Sadık Doğan, devamında Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek adına eğitim, kültür, ticaret, sosyal sorumluluk ve güvenlik alanlarında çok sayıda proje geliştirdiklerini sözlerine ekledi. Ayrıca Türk vatandaşlarının ihtiyaçlarına yönelik birçok faaliyette bulunduklarını ifade ederek iki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik bağları güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Rektör Çiftçi: “Türk milleti olarak Türk dünyasının ortak hissiyatları dâhilinde hareket etmeliyiz.”
Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi ve beraberindeki heyetin Kırgızistan ziyaretleri TİKA ile devam etti. Rektörümüz, TİKA ziyaretinde Türkiye olarak başta Kırgızistan olmak üzere Türk devletlerine büyük destek verdiklerini, Türk dünyasının ÇAKÜ için ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında, Türk milleti olarak Türk dünyasının ortak hissiyatları dâhilinde hareket edilmesi, kültürel konularda araştırma yapılması, bilim ve teknolojide ortak proje gruplarının oluşturulması ve böylelikle Türkiye Yüzyılı’na hep beraber katkı sağlanması gerektiğini vurguladı. Devamında, TİKA’nın yurtdışındaki faaliyetlerini takdirle karşıladıklarının altını çizerek ÇAKÜ’nün TİKA ile birlikte projelerde yer alabileceklerini söyledi.
TİKA Bişkek Koordinatörü Mehmet Bodur ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bişkek TİKA ofisi ve projeleri hakkında bilgi verdi. TİKA’nın 1992 yılından itibaren Kırgızistan’da faaliyetlere başladığını aktaran Bodur, 1993’te Bişkek Program Koordinasyon Ofisinin açıldığını söyledi. Bodur, devamında TİKA’nın başta sağlık ve eğitim olmak üzere mesleki eğitim, üretim, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi gibi birçok alanda 1992 yılından bu yana ülkede 1300’ün üzerinde projeyi hayata geçirdiğini ifade etti. TİKA’nın Kırgızistan makamlarıyla iş birliği içerisinde gerçekleştirdiği projeler aracılığıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesini sağladığını belirten Bodur, bu çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
Rektör Çiftçi: “Maarif Vakfı çok mühim bir misyonu gerçekleştiriyor.”
ÇAKÜ heyeti, Kırgızistan ziyaretleri kapsamında Bişkek Maarif Eğitim Kompleksine de bir ziyaret gerçekleştirdi. Yürütülen faaliyetler hakkında bilgi alan Rektör Çiftçi, önümüzdeki dönemde yapılabilecek müşterek çalışmalarla ilgili istişarede bulundu.
Rektörümüz, dost ve kardeş ülkelerin gelişim ve kalkınma süreçlerine yardımcı olacak nitelikli insan gücünü yetiştirme misyonuyla kurulan Maarif Vakfının Bişkek’te bölgenin en iyi okulu olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine dikkat çekti. Kaliteli ve vasıflı insan gücünün sağlanmasında temel eğitimin ehemmiyetini vurgulayarak vakfın çok mühim bir misyonu gerçekleştirdiğini ifade etti.